Într-o bisericuță frumoasă, îngrijită, ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ din Reșița, Marginea-Lend, primim în fiecare an, cu bucurie, Lumina Învierii.
În zi binecuvântată, însorită în orașul de pe Bârzava, depănăm amintiri de suflet, de la începuturile acestei ctitorii. Lucrările zidirii lăcașului, cu voia lui Dumnezeu, s-au pornit în anul 2000 și s-au finalizat în 2004. Veșmântarul realizat în anul 2008 și sfințit în 2009. Casa parohială a fost construită în perioada 2015-2021, fiind sfințită de P.S. Lucian în data de 13.02. 2022. Nu a fost ușor, după cum mărturisește Preotul paroh, Moise Linu:
,,Orice lucru început este anevoios dar cu ajutorul lui Dumnezeu se și termină. Am început cu o donație externă, familia Simion și Persida Mocianu din Los Angeles/USA (20.000 de dolari), administrată de Petru Raicu – cumnat, fratele Persidei. După aceasta, au urmat donațiile vrednicilor noștri credincioși (puțini dar buni) iar monopera a fost înfăptuită, în mare parte, de credincioșii pricepuți. Din păcate, marea majoritate, sunt decedați. O contribuție însemnată au avut inginerul, Silviu Lăzărescu și doctorul, Ioan Roi, sub pastorația preotului, Nicolae Hațegan.“
Părintele Moise Linu mărturisește cu emoție că ,,orice Biserică în care slujim este parte din sufletul preotului și mai ales dacă slujim cu suflet și pentru sufletele credincioșilor noștri. Cu atât mai mult cu cât slujirea preotului paroh este de lungă durată, cazul meu, 17 ani și jumătate la Măidan/Brădișorul de Jos/Caraș-Severin și 17 ani și 2 luni, aici la Reșița, în această minunată parohie.“
Referitor la cele două parohii în care Preotul paroh, Moise Linu a slujit până în prezent, Preacucernicul Părinte afirmă că a avut numai bucurii duhovnicești și într-o parte și în cealaltă.
,,Când iubești oamenii și faci pentru Biserica lor (pentru că este a lor, nu a preotului, preotul este doar administrator temporar), te ajută, se implică și la rându-le, te iubesc. Te simt aproape, te simt al lor. «Este preotul nostru», spunem de multe ori.“
În această perioadă, mai mult ca oricând, poate, fiecare creștin-ortodox ar trebui să se roage, ne îndeamnă Preotul paroh, Moise Linu.
,,Orice lucru începe cu rugăciune și sărbătoarea, la fel. După Sfântul Post, jertfa Mântuitorului, vine și bucuria Învierii. Nimic nu se realizează fără jertfă. Cei mai mulți azi privesc Sfântul Post doar pentru ,,pântece“, uitând esența: sufletul, înainte de toate, pentru că este scânteia dumnezeiască, pe când trupul, pământ, țărână.
Sfintele Paști în parohia noastră le petrecem tot prin rugăciune, fapte bune, donații pentru nevoiași. Este obiceiul ca ,,nașul“(nașii) bisericii să ajute în fiecare an cu miel, ouă, caș, vin, țuică, veșminte preoțești, pâinea sau veșminte pentru biserică, donații bănești și altele.
Gândul meu pentru toți credincioșii este ca Lumina Învierii să aducă lumină în sufletul fiecăruia și sărbătorile pascale să fie, mai ales, pentru suflet și să nu ne fie rușine de salutul creștinesc, strămoșesc, românesc «Hristos a Înviat!/Adevărat a Înviat!» cu care să ne salutăm până la Înălțarea Domnului la cer (40 de zile).
Omul fără Dumnezeu, are finalul în moarte, iar creștinul este ființă spre înviere (Sf. Apostol Pavel), suntem fii în Fiul cel Veșnic al Tatălui celui din Ceruri, suntem fii ai Adevărului (părintele C.Galeriu). De aceea, să nu încetăm a cânta și a propovădui că Hristos a Înviat!
Să ne rugăm pentru pacea lumii și să arătăm semne de iubire frățească tuturor, adresând tuturor calde doriri de sănătate, fericire, pace și bucurie, dimpreună cu salutarea pascală «Hristos a Înviat!/Adevărat a Înviat!»
A consemnat, Angelica-Telica Herac