Social

S-a lăsat cu dosare penale în Făget, Ciacova, Jebel și Lugoj. Au fost vizați comercianții de produse pentru protecția plantelor și îngrășăminte chimice

Polițiștii din județul Timiș au efectuat activități de control sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi si Substanțe Periculoase – I.P.J. Timiș, pe linia produselor pentru protecția plantelor și îngrășămintelor chimice. Au fost întocmite dosare penale în data de 22.04.2024.

Polițiștii din Făget au efectuat un control la sediul unei societăți comerciale care are ca obiect de activitate lucrări agricole, unde a fost identificată cantitatea de 16.800 kg. de azot și alte îngrășăminte care se aflau depozitate pe o platformă din beton neacoperită și fără a fi ferită de condițiile meteo nefavorabile, nerespectând astfel fișa de securitate a produsului.

În cauză s-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de “nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor în locuri protejate“, conform O.U.G. 195/2005 privind Protecția Mediului.

Polițiștii din Deta au continuat verificările la două persoane fizice autorizate cu sediul în comuna Jebel.

În urma verificărilor, s-a descoperit că una din persoanele fizice autorizate depozitează ilegal cantitatea de 105 litri de produse de protecția plantelor (erbicide) din trei grupe diferite de toxicitate, cu termenul de valabilitate expirat, devenite deșeuri, pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare.

Cantitatea de erbicide identificată a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor și neutralizării ulterioare.

De asemenea, în curtea altei persoane fizice autorizate din comuna Jebel a fost identificată cantitatea de aproximativ 6.000 kg. (6 tone) de îngrășământ chimic (azot) care se afla depozitată direct pe sol, neacoperită și fără a fi ferită de condițiile meteo nefavorabile, nerespectând astfel fișa de securitate a produsului.

În ambele situații, au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri”, conform O.U.G. nr. 195/2005 privind Protecția Mediului.

Polițiștii lugojeni împreună cu polițiștii din cadrul S.A.E.S.P. Timiş și cu un consilier din cadrul Oficiului Fitosanitar Timiș au efectuat mai multe controale în Lugoj la mai multe societăți comerciale, unde au verificat modalitatea de gestionare și manipulare a produselor pentru protecția plantelor, precum și asigurarea sistemelor de pază potrivit Legii 333/2003.

Într-o încăpere a unei societăți comerciale din Lugoj a fost descoperită cantitatea de aproximativ 50 litri de produse pentru protecția plantelor cu termenul de valabilitatea expirat.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul savârșirii infracțiunii de „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri”, conform O.U.G. nr. 195/2005 privind Protecția Mediului.

Polițiștii orașului Ciacova au descoperit că o persoană juridică depozitează ilegal cantitatea de 724 litri de produse de protecția plantelor (erbicide), din categoria de toxicitate XN (nocive), cu termenul de valabilitate expirat, devenite deșeuri, pentru care nu au fost luate masuri de eliminare.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri”, conform O.U.G. nr. 195/2005 privind Protecția Mediului.

Astfel, în urma acțiunilor desfășurate a fost indisponibilizată cantitatea totală de 22.800 de kg. de îngrășământ chimic și 879 de litri de produse pentru protecția plantelor având termenul de valabilitate expirat. Transmite IPJ Timiș

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button