AgriculturăSocial

Roșii și castraveți otrăviți – procurorii au intervenit

5 producători de legume din România au fost prinși și trimiși în judecată fiind acuzați de trafic de substanțe extrem de periculoase, dar și de folosirea acestora la culturile de roșii și castraveți.

Fermierii au declarat că nu erau interesați de efectele nocive ale acestor substanțe asupra organismului, dar nici nu mâncau din propria producție.

Printre substanțele găsite de anchetatori avem și ETHREL.

”Dintre substanţele toxice pe care persoanele menţionate le ofereau spre comercializare (…) o substanţă de protecţia plantelor denumita ‘Canprin, aflată în recipient din plastic cu inscripţii în limba turcă, produs neomologat în România, o substanţă de protecţie a plantelor cu efect de coacere timpurie a tomatelor şi a castraveţilor vândută drept ‘Ethrel’, cu etichete cu inscripţii în limba turcă, ‘Maysal 48 SL’, produs neomologat în România. Inculpaţii erau conştienţi de pericolele la care s-ar fi expus dacă ar fi consumat legumele pe care le deţineau în solarii, deşi urmau să comercializeze aceste legume către populaţie, menţionând că ‘ei nu vor mânca roşii până la vară’. Aceştia erau dezinteresaţi de urmările pe care le-ar fi putut produce acele legume consumatorilor, înfiinţând şi culturi separate, doar pentru consumul propriu, pe care nu le stropeau cu substanţe”, arată procurorii. (sursă ziare.com)

„La data de 29 ianuarie 2024 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele au dispus trimiterea în judecată, a următorilor inculpaţi: P.P., sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice în formă continuată, (15 acte materiale), neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri şi contrabandă calificată.

C.A. sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice în formă continuată, (4 acte materiale), producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.

G.I.A., sub aspectul comiterii a infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice şi producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării.

M.F.E. sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice şi producerea, livrarea sa utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării.

S.C., sub aspectul comiterii infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Legumele toxice sunt o constantă a piețelor din România, Clienții nu știu cum să se protejeze, iar producătorilor nu le pasă de sănătatea clienților lor.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button