Social

Primăria Recaș a lăsat beneficiarii venitului minim de incluziune (VMI) fără drepturile bănești

Cum au rămas familiile nevoiașe din Recaș fără drepturile legale?

Potrivit noilor dispoziții legale (Legea nr. 56/2023 ce vin în completarea Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune), angajații responsabili cu aplicația VMI din primăria Recaș trebuiau să introducă începând cu data de 01.11.2023 cererile privind beneficiarii de ajutor social, ce se transpun în noii beneficiari de VMI.
Până la data de 08.02.2024, ora 13:00 Primăria Recaș nu a introdus nici o cerere deși la data de 31.12.2023 avea beneficiar de ajutor social.
Odată cu neintroducerea acestor beneficiari în aplicația VMI începând cu 01.01.2024, acestei categorii de beneficiari i s-a încălcat dreptul la venitul minim de incluziune.
Practic Primăria Recaș a lăsat un număr de 26 de familii fără drepturile bănești cuvenite!
Am cerut lămuriri de la Primăria Recaș despre situația existentă, dar nu am primit nici un răspuns până la data publicării articolului.
Conform informațiilor publice în cadrul aplicației VMI au fost atribuite următoarele roluri:
Pavel Teodor – primar – aprobă sau respinge cererea
Eleonora Știrbu – funcționar public de conducere – administrator aplicație
Șchiop Elena – funcționar public de execuție – operator introdus cereri
În cursul zilei de ieri am cerut lămuriri și de la Eleonora Știrbu, sef serviciu pe perioada implementării aplicației, administratorul desemnat al aplicației din partea Primăriei Recaș și am aflat că Eleonora Știrbu a semnalat, în scris, atât primăriei cât și administratorului județean al aplicației VMI situația fără precedent cu care se confruntă.
În data de 08.11.2023 a Eleonora Știrbu a transmis următorul mesaj pe whatsapp către responabilul IT al aplicației din partea IJPIS Timiș:
Știrbu Eleonora mă numesc, sunt șef serviciu la Directia de Asistenta Sociala a Primariei orasului Recas, m-am inrolat ca administrator in aplicatia VMI, doar ca intampin o problema pe care ma vad nevoita sa o aduc in atentia d-stra. Știu ca ține de ,,bucataria noastra”, doar ca nu imi sta in putere sa rezolv aceasta problema la nivelul institutiei, motiv pentru care vin in atentia d-stra cu rugamintea de a ne sprijini intr-o problema cu care ma confrunt, în ceea ce privește implementarea aplicatiei VMI. Doamna Șchiop Elena, functionar public in cadrul Compartimentului Beneficii de Asistenta Sociala, singura persoana care functioneaza in cadrul compartimentului și care are in atributii preluarea cererilor privind beneficiile de asistenta sociala, inclusiv VMI, refuză in mod constant, să ofere datele persoanale pentru înrolarea sa ca operator, refuz manifestat in toata perioada de testare, fapt ce ne impiedică să implementam aplicatia VMI, ce se află deja in derulare, sens in care, dosarele existente nu pot fi introduse in aplicatia VMI, datorită refuzului distinsei doamne. In acest sens, va rog, sa luați legatura cu conducerea, primar ing. Pavel Teodor, telefon: 0751099813, pentru rezolvarea acestei probleme, deoarece nu imi sta in putere sa o inrolez in aplicatie pe distinsa doamna, avand in vedere refuzul de a-și prelua rolul de operator.


În data de 26.01.2024 Eleonora Știrbu înaintează către Primăria Recaș referatul cu nr. 1041 prin care semnalează lipsa introducerii beneficiarilor în aplicația VMI. Referat asupra căruia revine în 01.02.2024 precizând: În data de 01.02.2024 am revenit la referatul 1041/26.01.2024 prin care am semnalat refuzul doamnei Elena Schiop, funcționar public de execuție în cadrul Compartimentului Beneficii de Asistență Socială în cadrul Primăriei orașului Recaș de a prelua atribuțiile de serviciu ce-i revin în calitate de funcționar public responsabil cu preluarea și soluționarea beneficiilor de asistență socială potrivit poziției nr 4 din fișa postului.
Conform referatului singura persoană care și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu a fost Eleonora Stirbu.
Primăria Recaș nu ne-a răspun nici la întrebarea conform căreia trebuia să ne spună cine este persoana vinovată de neintroducerea beneficiarilor în aplicație, adică persoana care a lăsat 26 de familii fără drepturile bănești în cele mai reci luni ale anului.


Redacția vestonline.ro a primit o copie a documentelor care dovedesc dialogul dintre Eleonora Știrbu și Primăria Recaș.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button