FPIOR își reafirmă angajamentul pentru colaborare constructivă cu ANPC și alte autorități de control, dar cere o abordare corectă și echilibrată

Cazuri izolate prezentate online riscă să strice iremediabil imaginea industriei HoReCa
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) își exprimă aprecierea pentru eforturile depuse de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în asigurarea unui mediu sigur și conform pentru consumatori. Considerăm că o colaborare strânsă între autorități și operatorii economici este esențială pentru menținerea standardelor înalte în industria ospitalității.
Mediatizarea unor probleme izolate aduce grave prejudicii României
„Suntem conștienți că, în orice domeniu, pot apărea situații izolate care nu reflectă standardele generale ale industriei. Astfel de cazuri sunt marginale și nu reprezintă imaginea de ansamblu a ospitalității românești. Considerăm că expunerea publică a acestor situații marginale poate aduce un prejudiciu întregii industrii, afectând percepția publicului asupra unui sector care, în ansamblu, performează la standarde înalte.” (Csaba Ludusher, Vicepreședinte AOB – Bihor)
FPIOR invită la dialog, informare și prevenție
Credem că acțiunile preventive menite să stimuleze conformarea voluntară a operatorilor economici la regulile și obligațiile legale pot fi realizate cel mai eficient prin intermediul unor evenimente de informare, consiliere și dezbatere. Acestea ar trebui organizate în parteneriat de autoritățile de control (ANPC, ANSVSA, DSP) și patronatele reprezentative pentru industria ospitalității.” (Alex Costea, Președinte HOTRECC – Iași)
„FPIOR își oferă public sprijinul și platforma pentru dialog atât pentru ANPC, cât și pentru agenții economici membri, cu scopul de a educa și forma, nu de a amenința și sancționa. Invităm la dialog, informare și consultare reprezentanții autorităților publice de control, în spiritul unei colaborări constructive reciproc avantajoase.” (Catalin Mahu, Președinte HORECA Bucuresti – București)
RESTO Constanța își oferă sprijinul pentru ANPC si pentru agenții economici, ca să informăm, să sprijinim si să educam operatorii și nu să trecem direct la sancțiuni
Statul nu trebuie să fie în război cu contribuabilii și cu firmele oneste, ci cu evaziunea fiscală și reaua-voință, care reprezintă excepțiile și nu regula.De aceea, este esențial să ne concentrăm eforturile comune asupra combaterii acestor abateri, fără a afecta negativ imaginea generală a industriei ospitalității.De exemplu noi, Patronatul RESTO Constanța și Patronatele Eforie, Costinești și Mamaia Nord, colaborăm de ani la rând cu ANPC și derulăm chiar acum o întreagă campanie de control VOLUNTAR (la cerere) cu Oficiul pentru Protecția Consumatorilor Constanța. Operatorii de pe Litoral și din întreaga industrie își doresc să lucreze conform standardelor legislației și se supun de bună voie acțiunilor de control, informare și de prevenție.” (Corina Martin, Președinte Resto – Constanța)
Reiterăm angajamentul nostru de a contribui la dezvoltarea unei industrii a ospitalității performante și responsabile, care să asigure protecția consumatorilor și să promoveze excelența în servicii. Însă nu suntem de acord cu promovarea excesivă a unor cazuri izolate care aduc prejudicii unei industrii întregi, în plină dezvoltare.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România este cea mai mare organizație națională din domeniu, care reunește peste 1000 de companii. Federația are ca misiune reprezentarea membrilor în relația cu autoritățile centrale, protejarea și promovarea intereselor actorilor din industrie la nivel național și internațional. FPIOR sprijină structurile asociative locale și încurajează colaborarea între membri și partenerii federației pentru dezvoltarea unui sector al ospitalității puternic, rezilient și inovator, capabil să facă față provocărilor.