18 ani fără Maestrul Velișcu Boldea
Festivalul Folcloric In Memoriam „Velişcu Boldea“, ediţia a XVII-a.
Sala de festivități a Casei de Cultură ,,George Suru“ din Caransebeș a găzduit joi, 08 februarie 2024, de la ora 11.00, Festivalul Folcloric In Memoriam „Velişcu Boldea“, ediţia a XVII-a.
Această ediție a fost una de excepție, bucurându-se de participarea unor personalități în domeniu, colaboratori și colegi ai regretatului profesor, Velișcu Boldea ce au readus în atenţie figura emblematică a celui care a fost Velişcu Boldea.
Festivalul a adus un pios omagiu personalității primului director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, domnului Velișcu Boldea, cel care a condus Casa Creației timp de 32 de ani cu profesionalism și dăruire.
Manifestarea culturală a cuprins, conform tradiției, simpozion și spectacol folcloric. Velișcu Boldea a fost un slujitor recunoscut al folclorului și tradițiilor din întreg spațiul cărășan, tocmai de aceea, partea de simpozion a constituit un bun prilej nu numai de a rememora întâmplări cu binecunoscutul om de cultură dar și experiențe artistice reprezentative. Velișcu Boldea a coordonat și instruit mai multe ansambluri folclorice din această zonă frumoasă și bogată în tradiții, Țara gugulanilor, astfel că, instructorii și coregrafii au arătat celor prezenți pași specifici fiecărei zone reprezentate. ,,A fost o întâlnire de suflet și un mini-curs interesant și captivant, o incursiune în lumea minunată a jocului popular bănățean, o abordare inedită pentru partea de Simpozion“, a afirmat Angelica Herac, referent la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, cea care a moderat simpozionul.
Florica Franț, rapsod popular de la Buchin: ,,Am fost la multe ediții dar acum a fost altceva decât la edițiile anterioare. Parcă mai relaxant, mai apropiat de noi artiștii. Nouă ne place să cântăm, să jucăm, nu atât de mult să vorbim“.
Ștefan Isac: ,,A fost o ediție reușită, am trăit momente aparte, aducându-ne aminte efectiv de ce făcea domnul Boldea în teren. Cultura tradițională a fost viața lui“.
Avram Boța, profesor: ,,A fost o activitate altfel, foarte faină, cum zicem noi, bănățenii. A fost și parte practică, ceea ce este binevenit, punerea în scenă a jocului popular ca pe vremea lui Velișcu Boldea“.
De la ora 16.00 a avut loc un spectacol muzical-coregrafic în Sala de spectacole a Casei de Cultură ,,George Suru“ Caransebeș, cu intrare liberă. Spectacolul a fost apreciat de publicul numeros, dornic să admire artiștii participanți: Ramona Vița, Ștefan Isac, Ionela Bădălan, Adela Jurchescu. Maria Morman, Clara Trandafir, Melissa Abălașei, Nicola Marița Botoș și Elisa Lupu.
Prezența marelui doinitor, Craia Blaj, restabilit în România, la Slatina Timiș în cadrul spectacolului In Memoriam a reprezentat un moment înălțător pentru public și recunoașterea unei valori incontestabile a folclorului bănățean, chiar dacă nu a fost pe afiș.
O notă aparte a fost evoluția artistică a ansamblurilor: ,,Zestrea gugulanilor“ (coregraf: Simion Dragalina); ,,Armenișana“ (coregraf: Dumitru Dragomir) și ,,Junii gugulani“ (coregraf: Adrian Jurchescu).
Acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra Profesionistă „Virtuozii Semenicului“ a CJCPCT C-S.
Organizatorii, Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS) în parteneriat cu Casa de Cultură ,,George Suru“ Caransebeș și Școala Populară de Arte și Meserii ,,Ion Românu“ Reșița s-au declarat mulțumiți și de această a XVII-a ediție. Au fost pe scenă, alături de artiști, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS), Daniel Iosif Szüsz, managerul Școlii Populare de Arte și Meserii ,,Ion Românu“ Reșița, profesorul Constantin Moise și Dan Buru, cel care a prezentat spectacolul.