Cultură

Conferința Istoricilor din Banat – evenimentul care a adunat la Șopotu Vechi oameni de cultură din tot Banatul și din capitală

Muzeul Presei din Banat, așezat la poalele de munte, în Șopotu Vechi, a fost gazda unui eveniment remarcabil în weekendul ce tocmai a trecut.

 Manifestarea, împărțită în două sesiuni: istorie, biserică, școală, tradiții și obiceiuri și istoria presei, a fost dedicată personalității și activității celui care a fost profesorul Gheorghe Rancu Bodrog și a reunit oameni de cultură, iubitori ai slovei, ai cuvântului, a istoriei și a culturii locale și naționale.

Evenimentul a fost organizat de istoricul Dr. Dacian Rancu, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Muzeul Banatului Montan Reșița.

Dorina Sgaverdia, fondator al Clubului Presei din Banatul de Munte, a moderat secțiunea istoria presei, alături fiindu-i Mădălina Corina Diaconu, secretar general al UZPR, Teodora Marin, director al Editurii UZP, Ion D. Cucu, președintele filialei județene Caraș-Severin a UZPR, și Emil Stanciu, vicepreședintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

Secretarul General al UZPR, Mădălina Corina Diaconu, a oferit istoricului Dr. Dacian Rancu, o diplomă de excelență din partea UZPR, Medalia Centenară a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și un dicționar, Membrii Academiei Române (1886-2003), în semn de recunoștință pentru munca depuse de cel care a fost profesorul Gheorghe Rancu Bodrog și drept mulțumire pentru continuarea acestei munci de către Dacian Rancu, fiul profesorului.

Manifestarea s-a bucurat de un mare succes. Sălile în care s-au desfășurat cele două sesiuni au fost pline, iar despre cărți și istorie s-ar fi mai povestit multe ore dacă timpul ar fi permis, dovada că aici, în Banat, mustește a cultură.

Nevoia unor astfel de evenimente este din ce în ce mai acută, iar evenimentul de la Șopotu Vechi este un exemplu de bune practici, dar și un imbold pentru cei fac parte din această lume, a culturii almăjene/bănățene și au responsabilitatea morală de a transmite și noilor generații dragul de slovă, dialect, istorie și tradiție locală și zonală.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button