Povestea morilor din Banat, se va auzi mâine, 18 aprilie la Ciacova, începând cu ora 13:00.
„Poate nu știați, dar Ciacova a apărut și s-a dezvoltat ca târg pe malul Timișului. Pentru că Timișul curgea mai la sud, iar cursul actual, pe la Șag, era un braț secundar. Brațul principal trecea pe la sud și ducea către Ciacova.
Marile lucrări de asanare și regularizare au făcut o victimă, în 1871: Ciacova. În acel an, Timișul a fost deviat pe la nord, pe actualul curs, iar de atunci prin Ciacova a rămas doar „Timișul Mort”. A fost o grea lovitură pentru oraș. Și pentru morile de apă care funcționau pe cel curs de apă.
Dar ciacovenii s-au adaptat. Au construit o moară cu aburi chiar pe malul drept, teritoriu care ținea de Petroman, așadar moara veche se mai numea și Moara Petromanului, dar era a ciacovenilor. În 1898 a ars din temelii și a trebuit reconstruită. În 1924 s-a construit a doua moară, la gară, „Moara Nouă”. Mult timp, Ciacova a fost o forță în morărit, aici funcționau două mori mari și se formau pe bandă rulantă specialiști în morărit și panificație.
Ambele clădiri există și azi, dar sunt doar o palidă amintire a ceea ce a fost. Povestea lor o mai știu puțini. O vom spune, atât cât s-a mai păstrat din ea, mâine. După care, vom face un tur la Culă și la Moara de la Gară. Intrarea este liberă și oricine dorește să vină este binevenit!”